Ξανάνοιξε τις πόρτες του το Κέντρο Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας Φυλακτού

Μετά από δύο χρόνια αποχής από τις δράσεις, λόγω της πανδημίας, το Κέντρο Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας Φυλακτού άνοιξε ξανά τις πόρτες του.

2 πανεπιστήμια, 5 καθηγητές, 20 φοιτητές, ένα Ινστιτούτο και ένας Σύλλογος (Σύλλογος Φίλων της Μετάξης “Η Χρυσαλλίδα”), όλοι μαζί ολοκλήρωσαν δράσεις και εργαστήρια στον χώρο του Κέντρου Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας Φυλακτού, το οποίο λειτουργεί στο Φυλακτό Σουφλίου υπό την αιγίδα του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού.

Το Κέντρο ξεκινάει φέτος με έντονους ρυθμούς, με δράσεις και συνεργασίες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σχολές, πανεπιστήμια, οργανισμοί, φορείς και ινστιτούτα είναι έτοιμα να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα ανάδειξης της κλωστοϋφαντουργίας της Μεσογείου και της χειροτεχνίας της Ευρώπης.

Φέτος το κέντρο ολοκληρώνει τον εκσυγχρονισμό του με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, σχεδιαστήρια και εξοπλισμό.

Ακόμη ολοκληρώνεται η κατασκευή του ψηφιακού αποθετηρίου μέσα από το πρόγραμμα Leader και ξεκινά η ψηφιοποίηση των θρακιώτικων υφαντών με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη υφαντικών θρακιώτικων μοτίβων και σχεδίων με σκοπό  αυτά να γίνουν πηγή έμπνευσης από νέους σχεδιαστές.

Η οικογένεια του Κέντρου μεγαλώνει… Με χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία μας με την πτυχιούχο κλωστοϋφαντουργό Αθηνά Κετσιτζή, μια συνεργασία που ξεκινάει με μεγάλες προοπτικές και προσδοκίες.

Ένας χώρος μοναδικός σε ένα από τα πιο φιλόξενα χωριά του Έβρου το Φυλακτό. Ένα χωριό με τα μοναδικά απολιθώματα εκατομμυρίων ετών και την πλούσια λαογραφική παράδοση του.

Σύντομα ξεκινούν δράσεις και σεμινάρια εκμάθησης χειροποίητης υφαντικής τέχνης και χειροτεχνημάτων. Τα τμήματα θα ανοίξουν για εγγραφές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.