Τρίτη και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη – Πώς καθιερώθηκε

Τρίτη και 13 σήμερα και για όσους είναι προληπτικοί, η μέρα θεωρείται γρουσούζικη και κακότυχη.Η λαϊκή σοφία μας καλεί να αποφύγουμε όσο μπορούμε να περάσουμε κάτω από σκάλες και να φτύσουμε τον κόρφο μας εάν δούμε κάποια μαύρη γάτα, για να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κακή μας τύχη.

Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες αλλά και στους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη ημέρα για τους λαούς αυτούς αλλά όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ επικίνδυνη και άτυχη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι λένε για την ημέρα την παροιμία «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι». Κάτι ανάλογο ισχύει και στη χώρα μας, καθώς οι προληπτικοί την Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Η ημέρα ήταν

Γιατί το «13» είναι γρουσούζικο

Όπως αναφέρεται στο «National Geographic», η γρουσούζικη φύση του αριθμού «13» έχει τις ρίζες της στη σκανδιναβική μυθολογία και ειδικότερα σε ένα συγκεκριμένο δείπνο που είχαν 12 θεοί στη Βαλχάλα. Οι θεοί, όμως, γρήγορα έγιναν 13, όταν ο θεός της Απάτης, Λόκι, εισέβαλε ακάλεστος στη γιορτή, με σκοπό να δολοφονήσει το θεό του φωτός και της αθωότητας, Μπαλντρ.

«Τότε, ο Μπαλντρ πέθανε και όλη η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι και το πένθος. Ήταν μια κακή, άτυχη μέρα», αναφέρει ο ιστορικός, Ντόναλντ Ντόσι.

Η πρόληψη αυτή μεταφέρθηκε και στα χριστιανικά χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μυστικό Δείπνο, κατά τον οποίο ο 13ος καλεσμένος, Ιούδας Ισκαριώτης, πρόδωσε τον Ιησού, σύμφωνα με το CNN.

Παράλληλα, η Παρασκευή ίσως επιλέχθηκε λόγω της ημέρας που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.

Τρίτη και 13 – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα

Στις ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Μεξικό, Αργεντινή κ.τ.λ) αλλά και στην Ελλάδα η ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η πιο γρουσούζικη δεν είναι η Παρασκευή αλλά η Τρίτη και 13.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η Πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους στις Τρίτη 13 Απριλίου 1204, η οποία θεωρείται ότι οδήγησε και στην αναπόφευκτη εμβληματική Άλωση της Πόλης (και κατ’ επέκταση το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.

Αν και στην πρώτη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για Τρίτη και 13, η Άλωση από τους Οθωμανούς επίσης εμπεριέχει τον αριθμό 13, εάν αθροίσουμε όλα τα νούμερα του έτους 1453 (1+4+5+3 = 13).

Τέλος, σύμφωνα με την αστρολογία, η ημέρα Τρίτη κυριαρχείται από τον Άρη, το θεό του πολέμου, ενώ συνδέεται ετυμολογικά και με την ελληνική παροιμία «τρίτωσε το κακό».

Όποιος φοβάται τον αριθμό 13 πάσχει από «triakaidekaphobia»

Όποιος φοβάται τον αριθμό 13 φέρεται να πάσχει από «triakaidekaphobia». Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με τον αριθμό 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων “13”, αλλά και ούτε αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρώ, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Τη… γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης. Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού συμμαθητή του -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.