Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ Ορεστιάδας από τους Αγροτικούς Συλλόγους Β. Έβρου

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αγρότες του Βορείου Έβρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κατάστημα της ΔΕΗ Ορεστιάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα μηχανήματα των αγροτών παρατάχθηκαν μπροστά από το κατάστημα της ΔΕΗ, παρουσία των Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βύσσας, Ν. Ορεστιάδας, Τριγώνου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” και του Αγροτικού Συλλόγου Ν.Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης πήρε το λόγο και μίλησε για τα προβλήματα των αγροτών, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα (άρδευση) αλλά και τις ψηλές τιμές των καυσίμων.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Μαργαριτίδη:

Όπως γνωρίζουν όλοι, και όχι μόνο οι αγρότες το αγροτικό ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής έχει φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές και πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Εμείς ζητάμε ως αγρότες, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, και θέλουμε να δωθεί κοινό ρεύμα για όλους, και φθηνό πετρέλαιο για όλους΄΄

Οι αγρότες της περιοχής του Βορείου Έβρου τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής με τον τριπλασιασμό της τιμής των λιπασμάτων και των άλλων αγροτικών εφοδίων, οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα (άρδευση) και οι ψηλές τιμές των καυσίμων μας οδήγησαν να βγούμε στο δρόμο και να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας.

Οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας εξακολουθούν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ καταλήγουν πανάκριβα στους καταναλωτές. Η φετινή χρονιά θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους μας στην καταστροφή, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα και μας εμπαίζει με εξαγγελίες όπως η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80% για τους μήνες που δεν αρδεύουμε τα χωράφια μας (Αύγουστο – Φεβρουάριο).

Η απελευθέρωση της ενέργειας μόνο μειώσεις στα τιμολόγια δεν έφερε, ούτε φυσικά και καλύτερες υπηρεσίες. Στο όνομα της “πράσινης ενέργειας” η χώρα μας έγινε πλήρως εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο και έρμαιο της κερδοσκοπίας συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σε όλα τα νοικοκυριά και τις μικρο – επιχειρήσεις έφτασαν φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και καλούμαστε να πληρώσουμε πάλι τις δικές τους “υποχρεώσεις” και “εξυπηρετήσεις”.

Οι αγροτικοί Σύλλογοι Βύσσας, Ορεστιαδάς και Τριγώνου καλούμε τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, τους φορείς, τα σωματεία, τους συνταξιούχους, τους νέους να στηρίξουν των αγώνα μας. Να μπούμε όλοι σε κοινό αγώνα καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, στους οργανισμούς άρδευσης, σε όλα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Μείωση κόστους παραγωγής (επιδότηση αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφές).
  • Αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.
  • Αλλαγή κανονισμού και προσλήψεις στον ΕΛΓΑ.