Στον Έβρο πρόκειται να δημιουργηθούν 3 Σχολές Υφαντικής,
στο Αρδάνιο, Σουφλί και Σοφικό

Τη δημιουργία 19 Δομών Κατάρτισης στη Χειροτεχνία ανακοίνωσε από τον Έβρο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ Γιατρομανωλακης επισκέφθηκε δυο από τις τρεις περιοχές στον νομό που πρόκειται να ιδρυθούν ανάλογες δομές.

Στον Έβρο πρόκειται να δημιουργηθούν 3 Σχολές Υφαντικής, στο Αρδάνιο, το Σουφλί και το Σοφικό.

Οι σχολές αυτές δημιουργούνται σε συνεργασία με τρία Πανεπιστήμια τη χώρας, Θεσσαλίας , Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελούνται από 4 εξάμηνα θα έχουν χρονική διάρκεια 2 έτη , με 260 ώρες διδασκαλίας ήτοι, 80 θεωρητικές και 180 πρακτικής εξάσκησης.

Οι σχολές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων , όπου τα θεωρητικά μαθήματα θα διδάσκονται από καθηγητές και τα πρακτικά, από εμπειροτέχνες του είδους.

Με την απόκτηση του πτυχίου εκτός από την ατομική επιχείρηση του ο εξειδικευμένος υφαντουργός ή υφάντρα θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλη επιχείρηση με απώτερο σκοπό αυτές να ενισχυθούν.

Οι σχολές θα λειτουργήσουν σε δομές που ήδη υπάρχουν στις περιοχές τις οποίες ο κ Υπουργός είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο περίπου και στις οποίες όπως διευκρίνισε μέσα από το σχετικό πρόγραμμα το Υπουργείο αναλαμβάνει την επισκευή των κτιρίων, τον εξοπλισμό τους και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για τμήματα ολιγομελή 15 ατόμων ενώ τα μαθήματα πρόκειται να ξεκινήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ Γιατρομανωλάκης ανακοινώθηκαν κίνητρα για την ενίσχυση της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας όπως:

1.Μείωση του τέλους επιτηδεύματος

2.Επιδοτηση του τζίρου

3.Επιχορηγηση μέσω προγράμματος του χειροτεχνικού εξοπλισμού και υπηρεσιών

4.Πρόγραμμα -πλατφόρμα για την προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Χειροτεχνίας , με ειδικό αφιέρωμα στους χειροτέχνες καθώς και διαδικτυακά μαθήματα πχ.(φωτογράφιση και προβολή αντικειμένων ) τιμολογιακή πολιτική κ.α.


Στα άμεσα σχέδια είναι η ενεργοποίηση ενός προγράμματος για την επένδυση στις πρώτές ύλες της χειροτεχνίας (μαλλί , μετάξι ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Πανεπιστημιακές σχολές και κατά δεύτερο το πάντρεμα των παραδοσιακών τεχνών με το σύγχρονο design ώστε τα αντικείμενα που κατασκευάζονται να έχουν ζήτηση στην αγορά αναδεικνύοντας περαιτέρω την εξωστρέφεια και το χειροτεχνικό μας πλούτο.


Ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή μας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισκέφθηκε αρχικά το Σύλλογο Γυναικών Σοφικού όπου συνομίλησε με τις γυναίκες και τους ανακοίνωσε τη δημιουργία δομής κατάρτησης χειροτεχνίας στο Πολύκεντρο Σοφικού, αναγνωρίζοντας την τρομερή προσπάθεια που καταβάλουν οι κύριες του χωριού προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση

Η ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί πλέον ένα σπουδαίο γεγονός το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου αλλά και φυσικά ολόκληρου του Βορείου Έβρου.

Στη συνέχεια βρέθηκε στο Μεταξουργείο Τζίβρε στο Σουφλί , το οποίο επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δημιουργήσει μία από τις 19 σχολές και συγκεκριμένα, την σχολή Υφαντικής.
Ταυτόχρονα παρουσίασε μία σειρά πλεονεκτημάτων και δράσεων για την στήριξη της ελληνικής χειροτεχνίας, την προσέλκυση ανθρώπων στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και την τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας από την σχέση αλληλεπίδρασης που θα προκύψει μεταξύ χειροτεχνών και άλλων επαγγελμάτων.

Τέλος έκλεισε με επίσκεψη στο Αρδάνιο και δημιουργία Κέντρου Υφαντικής εκεί.

Στον ίδιο χώρο παρευρέθηκε και η κα. Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός ανέλυσε το πρόγραμμά του για την ίδρυση 19 δομών κατάρτισης (ξυλοτεχνία, κεραμική, υφαντική) ανά την Ελλάδα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα από τα κέντα υφαντικής που θα δημιουργηθούν, θα λειτουργήσει στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αρδανίου.