Στη Βουλή από τη Ν. Γκαρά η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους στον Έβρο

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, να αναστείλει από φέτος τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού που υλοποιούνται μέσω των Δήμων, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού από την Κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει από την άθληση περισσότερους από 120.000 πολίτες (ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες, ανάπηρους, Ρομά) και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Περιφέρειας και των νησιών. Παράλληλα τονίζει πως 1.300 γυμναστές οδηγούνται στην ανεργία και καταργούνται 700 Ειδικά Τμήματα αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Υπογραμμίζει πως τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), γνώριζαν και γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και στην περιοχή του Έβρου όλα αυτά τα χρόνια, αναφέροντας πως επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο στον Δήμο Ορεστιάδας ενδεικτικά για την περίοδο 2017-18,  εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν 18 Γενικά και 8 Ειδικά Δομημένα Προγράμματα που απασχολούσαν περίπου 500 άτομα.

Επισημαίνει πως τα Προγράμματα αυτά συντελούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Έβρου και εν γένει των τοπικών κοινωνιών και η κατάργησή τους αποτελεί επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος, στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στο δικαίωμα στην άθληση, αλλά και στην ίδια την λειτουργία των ΟΤΑ.

Η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χαρακτηρίζει παντελώς προσχηματική την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα εν λόγω Προγράμματα, επικαλούμενη την πανδημία, ενώ υπενθυμίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β’ 3615/31.8.2020, ημερομηνία κυκλοφορίας 1.9.2020), σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να προσληφθούν στον Έβρο για την υλοποίηση των ΠΑγΟ, για την περίοδο 2020-2021,  16 γυμναστές: 10 στον Δήμο Αλεξ/πόλης, 6 στον Δήμο Ορεστιάδας, 1 στον Δήμο Σαμοθράκης.

Τέλος, σημειώνει πως «οι ακρίτες κάτοικοι του Έβρου έχουν κουραστεί τα τελευταία 2 χρόνια να ακούν την Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την περιοχή μας μόνο στα λόγια, και την ίδια στιγμή να βλέπουν υπηρεσίες να συρρικνώνονται, Πανεπιστημιακά Τμήματα να υποβαθμίζονται, Δήμοι να αποψιλώνονται από προσωπικό, το κοινωνικό κράτος να ισοπεδώνεται».

Κλείνοντας η κα Γκαρά προς τον αρμόδιο Υφυπουργό τα εξής ερωτήματα:

1) Προτίθεται να παρέμβει ώστε να αποσυρθεί το συντομότερο η εγκληματική απόφαση του κ. Αυγενάκη να καταργηθούν για φέτος τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ);

2) Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ωφελούμενους και τους καθηγητές ειδικής αγωγής που πλήττονται βίαια από την κατάργηση αυτών των Προγραμμάτων;

3) Σκοπεύει να κάνει κάτι η Κυβέρνηση ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν ομαλά και όπως προβλεπόταν τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού (ΠΑγΟ) στην εν λόγω Περιφέρεια;

4) Σκοπεύει να επεκτείνει η Κυβέρνηση τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) και στους 5 Δήμους της Π.Ε. Έβρου;