Σεμινάριο Σαρακατσάνικων χορών στην Αλεξανδρούπολη

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Συνεπώς στην προσπάθεια της να χαράξει τον οδικό χάρτη προβολής της «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ», στη νέα εποχή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων δρομολογεί ενέργειες για τον πολιτισμό. Με συνεργασία, εξωστρέφεια και συνεννόηση θα ανταλλάξει απόψεις με τους δικούς της ανθρώπους που νοιάζονται για τον ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ γιατί μιλούν, ανασαίνουν και τραγουδάνε με την ίδια γλώσσα.

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ. στο Επιμελητήριο Έβρου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο – εκδήλωση με τίτλο: «Ανάλυση και παρουσίαση Σαρακατσάνικων χορών και των στοιχείων της παράδοσης τους – φορεσιά».

Το σεμινάριο υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ / Περιφερειακής Ενότητας Έβρου απευθύνεται σε χοροδιδασκάλους και χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων της Θράκης και θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Θα πραγματοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, σε συνεργασία με την Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Έβρου (ΕΠΟΦΕ) και το Τμήμα Συντήρησης Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Θ.Κ.Σ.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θα υπάρχει το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος και θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

Η Π.Ο.Σ.Σ. περνά από τις διαπιστώσεις στα έργα, μοιράζεται τις ανησυχίες της, γνωστοποιεί τις προσπάθειές της, ανταλλάσσει σκέψεις με τους ανθρώπους της, για την επόμενη μέρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Έβρου (Λ. Δημοκρατίας 307)
Ώρα έναρξης 11:00 π.μ.

Χαιρετισμοί:

 • Αλέξανδρος Αποστολίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου.
 • Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).
 • Νίκος Κίτσιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.
 • Δημήτρης Κελεμίδης, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.
 • Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.
 • Ιωάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Εισηγήσεις:

 • Στέλλα Δούκα, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός».
 • Ελένη Χαρατσή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης, ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ – ΥΠΠΟΑ, με γνωστικό αντικείμενο «Συντήρηση, η επιστήμη της διάσωσης».
 • Σοφία Κωστούλα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ειδικότητα Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Π.Ο.Σ.Σ. με γνωστικό αντικείμενο «Σκηνική παρουσία των Παραδοσιακών Σαρακατσάνικων Χορών».
 • Σπύρος Γιαννιός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, Ερμηνευτής με γνωστικό αντικείμενο «Μουσική – τραγούδι – χορός των Σαρακατσαναίων».
 • Γεώργιος Λυκεσάς, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο την «Διδακτική των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών».
 • Ειρήνη Αργυριάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός».

12.30: Διάλειμμα – καφές

12.45 – 14.00: Πρακτική εφαρμογή των Παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών.

Τον συντονισμό της ημερίδας / σεμιναρίου θα έχει η κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, Καθηγήτρια, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Α.Π.Θ.