Σε διαθεσιμότητα οι συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για συνεργασία με διακινητές στον Έβρο

Διατάχθηκε ΕΔΕ – Την Παρασκευή απολογούνται στον Ανακριτή Ορεστιάδας

Σε πέντε συλλήψεις και τουλάχιστον άλλες οκτώ προσαγωγές συνοριοφυλάκων προχώρησαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις στο Τμήμα Ορεστιάδας για συμμετοχή σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Η εξάρθρωση άρχισε από τη σύλληψη διακινητών στην Καβάλα, που υπέδειξαν συνοριοφύλακες τους οποίους πλήρωναν για να τους αφήνουν να περνούν τα σύνορα.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την σύλληψη ενός διακινητή ο οποίος ανέφερε πως για να φτάσει έως την Καβάλα, είχε βοήθεια από συνοριοφύλακες.

Από τις αναλύσεις στο κινητό του τηλέφωνο οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη πέντε προσώπων. Πέντε συνοριοφυλάκων που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, στο χωριό Ισαάκιο. Ένα νευραλγικό πόστο, που μέχρι σήμερα έχει πετύχει βαρύτατα πλήγματα στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Πλην όμως, όπως όλα δείχνουν, λένε αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες, υπάρχει ένας μικρός αριθμός συνοριοφυλάκων, οι οποίοι φαίνεται πως ήθελαν να «πιάσουν την καλή».

Στον εισαγγελέα οι 5 αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ανθρώπους στον Έβρο

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Τρίτη, οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας.

Παράλληλα, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.


Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε κατηγορούμενοι, έχοντας ως συνοριοφύλακες κύρια αποστολή τους την αποτροπή αλλοδαπών να πλησιάσουν τα σύνορα και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία της FRONTEX. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στην υπηρεσία του και έκανε κανονικά βάρδια σε σημείο των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν στην επιχείρηση και την σύλληψη των κατηγορουμένων. Στις τηλεφωνικές επαφές που καταγράφηκαν, ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά.

Δεν καταγράφονται πάντως συνομιλίες για τις χρηματικές αμοιβές τους, εκτός από κάποιες στις οποίες ακούγονται να μιλούν για βαλίτσες και μια στην οποία ένας από αυτούς λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα για αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, μετά και την ανεύρεση χρηματικών ποσών σε ευρώ και άλλα νομίσματα, κατά τις κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, υπήρξαν αναφορές για αγορές κτημάτων και ακριβών αγροτικών μηχανημάτων, για αυτό γίνεται εξονυχιστική έρευνα στα πόθεν έσχες των πέντε κατηγορουμένων και στις οικονομικές τους συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται ή όχι.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις, που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, κάνοντας τα «στραβά μάτια» όταν λάμβαναν σήμα από τα μέλη του κυκλώματος για τέτοιες μετακινήσεις.

Στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα και άλλα πειστήρια και συγκεκριμένα:

• 26.550 ευρώ,
• 59 κινητά τηλέφωνα,
• 12 power banks,
• 2.120 δολάρια Αμερικής,
• 850 λίρες Τουρκίας,
• 23 λίρες Αγγλίας,
• 77 Lei Ρουμανίας,
• πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
• τραπεζική κάρτα.

Την Παρασκευή απολογούνται στον Ανακριτή Ορεστιάδας

Προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή Ορεστιάδας έλαβαν οι 5 συνοριοφύλακες του ΤΣΦ Ισαακίου Διδυμοτείχου. Το πρωί της Παρασκευής στις 10 θα εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης τους.

Σε διαθεσιμότητα οι συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για
συνεργασία με διακινητές

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι πέντε αστυνομικοί οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα, ενώ διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου: Είμαστε σοκαρισμένοι – Δεν είχαν δώσει δείγματα παρανομίας και διαφθοράς

Σοκαρισμένοι με την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πέντε αστυνομικοί, είναι οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς, είναι ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ», ανέφερε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι πέντε αστυνομικοί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες

Όσον αφορά να την πιθανότητα να εμπλέκονται και άλλοι συνοριοφύλακες ο κ. Γιαλαμάς τόνισε ότι αυτό θα διαπιστωθεί από την έρευνα η οποία συνεχίζεται.

«Μας σοκάρει το γεγονός ότι ήμασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή και χωρίς να αντιληφθούμε κάτι, αυτοί συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών», υπογράμμισε ο κ. Γιαλαμάς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τον τρόπο που δρούσαν και για το λόγο αυτό περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πουν στην απολογία τους σήμερα στον εισαγγελέα.