«Πράσινη» επένδυση για μονάδα βιοαερίου στον Έβρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής μονάδας βιοαερίου ισχύος ενός Megawatt στην περιοχή του Έβρου για την εταιρεία Hellas Frost.

Πρόκειται για μια αμιγώς «πράσινη» επένδυση, που εντάσσεται στις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας καθώς αφενός αξιοποιεί απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας κατεψυγμένων τροφίμων αλλά και των καλλιεργειών της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Συγκεκριμένα, η αδειοδοτική διαδικασία για την ανάπτυξη μονάδας βιοαερίου 999kW ξεκίνησε το 2017, έχοντας ως σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Ο φορέας υλοποίησης του έργου είναι η νεοσύστατη εταιρεία Εco Energy, ενώ η μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα εγκατασταθεί ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Hellas Frost. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια για τις ανάγκες παστερίωσης τροφίμων, στηρίζοντας έτσι την επιχείρηση στη μείωση κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των επιταγών της κυκλικής οικονομία, το στερεό και υγρό υπόλειμμα από την διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα διατίθεται ως οργανικό λίπασμα στις καλλιέργειες της Hellas Frost.

Σήμερα, η Ecoenergy έχει συνάψει σύμβαση πώλησης ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ και είναι στη διαδικασία προετοιμασίας φακέλου οικοδομικης αδειας για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Έτσι, αναμένεται άμεσα η έναρξη της κατασκευής και η μονάδα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μετά από 10 μήνες.