Περιοδική έκθεση: «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» στο Μουσείο Μετάξης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και την ΑΜΚΕ «Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού», παρουσιάζει, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, την περιοδική έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Γλυπτές κατασκευές, χαρτονένιες φιγούρες, σκηνικές συνθέσεις, έργα παραδοσιακής χειροτεχνίας, σχετικές εκδόσεις και κείμενα αποτίνουν φόρο τιμής στον δημοφιλή ήρωα του νεοελληνικού θεάτρου σκιών. Η συνομιλία του Καραγκιόζη με διάφορες μορφές τέχνης, με σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο, αναδεικνύει τη δυναμική του θεάτρου σκιών στη σημερινή πραγματικότητα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται βασικά στοιχεία για την ιστορία και τη δημιουργία του θεάτρου σκιών. Επιλεγμένα έργα παραδοσιακής χειροτεχνίας από λαϊκές καλλιτέχνιδες, όπως υφαντά, κεντήματα και πλεκτά, δίνουν ζωή και χρώματα στις σκιές των φιγούρων του μπερντέ. Παράλληλα, τονίζεται ο ρόλος της ζωγραφικής ως βασικού καλλιτεχνικού εργαλείου του θεάτρου σκιών με τις φιγούρες και τα σκηνικά. Ξεχωριστή θέση έχει το έργο του καλλιτέχνη Άρη Βολιώτη με την τεχνική του «μπατίκ» πάνω σε μετάξι. Παρουσιάζονται ακόμα έργα λόγου (φυλλάδια, εκδόσεις, σατιρικοί διάλογοι σε εφημερίδες) σχετικά με την τέχνη του θεάτρου σκιών. Αυτοτελή επεισόδια με σύντομους σατιρικούς διαλόγους από έργα Καραγκιόζη, με τίτλο «Τα Καραγκιοζιλίκια», εμπλουτίζουντο εκθεσιακό αφήγημα. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει γλυπτές κατασκευές του ποιητή και γλύπτη Δημήτρη Αβούρη, μεταλλικές φιγούρες του καραγκιοζοπαίκτη Απόστολου Δομτζίδη,ενώ ο επαγγελματικός μπερντές στο τέλος της έκθεσης, με τις χειροποίητες επιζωγραφισμένες φιγούρες και τα σκηνικά από διάφορα υλικά, καθώς και μια ανοιχτή βαλίτσα με εργαλεία του καραγκιοζοπαίκτη, μυούν μικρούς και μεγάλους, στα μυστικά της παραδοσιακής τέχνης του θεάτρου σκιών.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου-13 Ιουνίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Για τις σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η κράτηση, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μετάξης

Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00 Τ: 25540 23700 | www.piop.gr