Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας κατά της αναστολής των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού

Νέα λαϊκή αγορά στην Ορεστιάδα κάθε Σάββατο – Προσλήψεις 55 ατόμων για την καθαριότητα στα σχολεία

Ομόφωνα ψηφίστηκε την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας η δημιουργία νέας λαϊκής αγοράς στην πόλη, μετά την κατάργηση της μέχρι πρότινος άτυπης «πράσινης λαϊκής» που λειτουργούσε κάθε Σάββατο μπροστά από το 1ο Λύκειο Ορεστιάδας.

Όπως έγινε γνωστό, η «πράσινη λαϊκή» είχε καταγγελθεί ως παράνομη, οπότε η δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις του συμβουλίου συμφώνησαν τελικά να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία μίας δεύτερης λαϊκής στην πόλη, η οποία θα έχει 40 θέσεις παραγωγών και άλλες 40 θέσεις για επαγγελματίες, και η οποία θα διεξάγεται κάθε Σάββατο στον ίδιο δρόμο μπροστά από το 1ο Λύκειο.

«Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των ντόπιων παραγωγών, ολοκληρώνουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε και τις εγκρίσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας και από το Υπουργείο», ανέφερε, κατά την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Εν τω μεταξύ, πρόταση για σύσταση ενός φορέα που με την υποστήριξη του δήμου θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας κλειστής λαϊκής αγοράς, στην οποία θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά ντόπιοι παραγωγοί και οικοτέχνες, κατέθεσε στη διάρκεια της συζήτησης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας», Ηλίας Αγγελακούδης, τονίζοντας ότι «μια τέτοια αγορά θα γινόταν σημείο αναφοράς για τα τοπικά προϊόντα». Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «ενδιαφέρουσα» από τον δήμαρχο και άλλους επικεφαλής παρατάξεων, υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι θα πρέπει να μελετηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να καταστεί βιώσιμη.

Αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να αναστείλει τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού στους δήμους, εξέφρασε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και την επαναλειτουργία του προγράμματος. «Ήταν μία ξαφνική απόφαση του κ. Αυγενάκη να διακοπεί για φέτος η χρηματοδότηση για τον μαζικό αθλητισμό, που έδινε μία διέξοδο σε μεγάλο αριθμό δημοτών μας», ανέφερε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Ο ίδιος είπε ότι στον δήμο Ορεστιάδας υπήρξαν χρονιές που λειτούργησαν έως και 38 τμήματα μαζικού αθλητισμού και χαρακτήρισε «εντελώς προσχηματικούς» τους λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που επικαλέστηκε ο υφυπουργός για τη διακοπή των προγραμμάτων. «Από τη στιγμή που οι αθλητικές δραστηριότητες επέστρεψαν, έστω και με τους αυστηρούς περιορισμούς, θα μπορούσαν και τα συγκεκριμένα προγράμματα να υλοποιηθούν με τους ίδιους όρους», πρόσθεσε ο ίδιος. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κοινοποιήσει και εγγράφως στον αρμόδιο υπουργό την αντίθεσή του στη διακοπή της χρηματοδότησης και να γνωστοποιήσει τη θέση του και στα αρμόδια όργανα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και της ΚΕΔΕ.

Απασχόληση εκπαιδευομένων από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Μαθητείας στο Δήμο Ορεστιάδας

Δεκαεπτά μαθητευόμενους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ θα απασχολήσει ο δήμος Ορεστιάδας για το σχολικό έτος 2021- 2022, όπως ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι εννέα θέσεις αφορούν σε μαθητευόμενους του ΕΠΑΛ και οκτώ των Επαγγελματικών Σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ. Οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 5, σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Οι μαθητευόμενοι θα αμείβονται με το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Προσλήψεις για την καθαριότητα στα σχολεία

Πενήντα πέντε (55) άτομα, εκ των οποίων τα 25 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, θα καλύψουν τις αυξημένες -λόγω των ειδικών συνθηκών- ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Ορεστιάδας, καθώς και στο ΙΕΚ και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που λειτουργούν στον δήμο. Στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι 8 μόνιμες σχολικές καθαρίστριες, ανεβάζοντας σε 63, συνολικά, τον αριθμό των εργαζομένων και απασχολούμενων στην καθαριότητα των σχολείων. Όπως ανάφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σήμερα Πέμπτη (26/08) αναμένεται ο οριστικός πίνακας των προσληφθέντων για τις 25 θέσεις πλήρους απασχόλησης και τις άλλες 30 θέσεις τετράωρης εργασίας και θα ακολουθήσει η τοποθέτησή τους στα σχολεία όπου θα εργαστούν.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν 94. «Είμαστε στην πολύ μικρή μειοψηφία των δήμων, για τους οποίους εγκρίθηκε αριθμός προσλήψεων που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες με βάση τα τετραγωνικά των αιθουσών και των άλλων σχολικών χώρων», παρατήρησε ο κ. Μαυρίδη, προσθέτοντας ότι στο 97% των δήμων της χώρας είναι πολύ έντονες οι αντιδράσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι με τις προσλήψεις που τους εγκρίθηκαν δεν καλύπτονται οι ανάγκες.