Νατάσα Γκαρά: «Στις 21 Μαΐου αλλάζουμε τη ζωή μας
και το μέλλον του Έβρου»

Τα τελευταία χρόνια η Θράκη και ιδιαίτερα ο Νομός Έβρου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες. Το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν για δεκαετίες στον τόπο μας, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, τα κουφάρια στις ΒΙ.ΠΕ., την έκρηξη της ανεργίας, με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε στη δημογραφική συρρίκνωση της περιοχής μας. Επιπλέον, οι καταστροφικές πολιτικές που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία για τον Έβρο και οδήγησαν στην «αποψίλωση» του Νομού από βασικές δομές, υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα των πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Βόρειο Έβρο, επιτάχυναν και επιδείνωσαν περαιτέρω αυτή την κατάσταση.

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο «ερήμωσης» και δημογραφικής συρρίκνωσης του Έβρου που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει το δικό του σχέδιο για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη στήριξη της απασχόλησης – με έμφαση στους νέους – την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως ο Έβρος θα πρέπει να καταστεί και ελκυστικός τόπος για να ζει, να κατοικεί κάποιος, να μεγαλώνει την οικογένειά του. Και αυτό απαιτεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και την υλοποίηση μέτρων και κινήτρων, για τη διευκόλυνση και στήριξη των κατοίκων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των μητέρων. Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το δεύτερο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ το μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.

Παράλληλα, διασφαλίζουμε τη δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες-νέους, 25-44 ετών.

Δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια και διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου, διευρύνοντας, μάλιστα, τα κριτήρια ένταξης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης εισηγήθηκα την προώθηση προγραμμάτων επιδότησης για απόκτηση πρώτης κατοικίας για όσους επιλέγουν να εγκατασταθούν σε δήμους και περιοχές, όπως ο βόρειος Έβρος, καθώς και άλλες παρεμβάσεις υποστήριξης των νέων οικογενειών που διαβιούν στην περιοχή. Μόνο με την υιοθέτηση αυτών των πολιτικών θα καταφέρουμε να βάλουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού. Η ΝΔ αδιαφόρησε πλήρως, απέναντι σε αυτές τις προτάσεις.

Δεσμευόμαστε, επίσης, για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήδη από φέτος. Ώστε να μην συνεχίσουν να «πετιούνται» εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 20.000 μαθητές κάθε χρόνο, για να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά κολέγια στην Αθήνα. Βάζουμε, με αυτόν τον τρόπο, ένα τέλος στις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν στη συρρίκνωση και την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο, απειλώντας ακόμη και τη βιωσιμότητά τους. Γνωρίζουμε πως η ανάπτυξη του Έβρου είναι «αλληλένδετη», με την ύπαρξη ισχυρών πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό.

Επιπλέον, οικοδομούμε στον Έβρο ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους. Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή του από τη ΝΔ.

Δεσμευόμαστε για 15.000 στοχευμένες προσλήψεις, σε βάθος τετραετίας, στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας που η ΝΔ υποβάθμισε – και στον Έβρο – εν μέσω πανδημίας. Προχωράμε άμεσα σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ (2.000 ευρώ εισαγωγικός μισθούς στους γιατρούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών κ.α.), μονιμοποιώντας ταυτόχρονα και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων, βάζοντας τέλος στις εργασιακές γαλέρες και στις απολύσεις προσωπικού στα νοσοκομεία από τους εργολάβους. Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο τη λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας, αναβαθμίζοντας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση και ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, προχωράμε και σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, των παραγωγών, των αγροτών. Με κατάργηση της καταβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, με μηδενικό ΦΠΑ στα αγροεφόδια, με προστασία της αγροτικής γης από τις κατασχέσεις, ρύθμιση των οφειλών προς το ΤΧΣ και αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Με προώθηση βασικών υποδομών, αναδασμών και κίνητρα για επενδύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Με επιδοτήσεις στην αγορά λιπασμάτων στους αγρότες και ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακατεύθυνση πόρων για τη στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών, προστασία από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής.

Η τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνει στον Έβρο αρνητικές συνέπειες. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη δημογραφική ανασυγκρότηση του Έβρου και της Θράκης. Για να μη βλέπουμε άλλο τα χωριά και τις πόλεις μας να ερημώνουν, τους νέους να μεταναστεύουν, την οικονομία να συρρικνώνεται.

Ξέρουμε, μπορούμε, θα τα καταφέρουμε.