Ν. Γκαρά: «Στόχος μας να αποτελέσει η Θράκη πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας και σταθερότητας»

Άρθρο Ν. Γκαρά για τον Έβρο – οι καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ και η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα

Η κοινωνία της Θράκης και του Έβρου βιώνει σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τέσσερα χρόνια τώρα έχουν ρημάξει την τοπική οικονομία. Το πραγματικό εισόδημα των πολιτών μειώνεται καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους οικονομικούς δείκτες, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Αυτό οφείλεται στην επιμονή της απερχόμενης κυβέρνησης να διατηρεί πολύ υψηλούς έμμεσους φόρους (ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.α.), για να κερδοσκοπούν συγκεκριμένα καρτέλ και συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας.

Το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας με «υπογραφή Μητσοτάκη», έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και παραγωγοί στον Έβρο να βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των χρεών και την έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, ο Έβρος συνεχίζει σταθερά, με ευθύνη της ΝΔ, να αποψιλώνεται από βασικές δομές και υποδομές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον Νομό συνθήκες «ερημοποίησης» και μη αναστρέψιμης δημογραφικής συρρίκνωσης, με κλείσιμο υπηρεσιών, συγχωνεύσεις, υποστελέχωση, υποβάθμιση, εκροή χρήματος σε γειτονικές χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υιοθετήσει εξαρχής ένα εντελώς διαφορετικό μίγμα πολιτικής, μια μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική ώστε να καταστεί ο Έβρος και η Θράκη τόπος ελκυστικός για κατοίκηση, εργασία, και επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην «οικονομία της γνώσης» και επίκεντρο τον άνθρωπο, και στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημογραφική ανασυγκρότηση της περιοχής. Ένα μοντέλο ανάπτυξης όπου με «όχημα», την κυκλική οικονομία, τη μεταποίηση, την «ευφυή γεωργία», τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των ψηφιακών υποδομών, τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των μεταφορών, και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – που σήμερα η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη του – να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Έβρος θα μετατραπεί σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό, εμπορικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη (αξιοποίηση Ενεργειακών Κοινοτήτων, Γεωθερμίας, ΑΠΕ, δικτύων φυσικού αερίου κ.α.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας πράξη τα παραπάνω ψήφισε διάταξη (νόμος 4608/2019 – Άρθρο 41) για την επιδότηση του λειτουργικού, ενεργειακού, μεταφορικού και εργασιακού κόστους μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος, που όμως η ΝΔ αρνήθηκε πεισματικά να εφαρμόσει τέσσερα χρόνια τώρα. Παράλληλα, κρίσιμα έργα για τον Έβρο από το Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών, ύψους 26 εκ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ΝΔ απεντάχθηκαν ή πάγωσαν.

Το ίδιο συνέβη και με την υιοθετημένη – από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – πρόταση για ίδρυση 9 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων σε ολόκληρη τη Θράκη, ενώ απεντάχθηκε και το έργο αποκατάστασης μεταλλείων της Κίρκης ύψους 5 εκ. ευρώ. Διαβάστε ακόμη : Περισσότερα τα θανατηφόρα και τα σοβαρά τροχαία τον Απρίλιο του 23 από το 22 Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τέσσερις εμβληματικές παρεμβάσεις για την περιοχή της Θράκης: α) δημιουργία τεχνολογικού Campus στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, β) πιλοτική εφαρμογή δομής στήριξης μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, γ) προώθηση προγραμμάτων επιδότησης για απόκτηση πρώτης κατοικίας για όσους επιλέγουν να εγκατασταθούν σε δήμους και περιοχές, όπως ο βόρειος Έβρος, και άλλες παρεμβάσεις υποστήριξης των νέων οικογενειών που διαβιούν στην περιοχή, και δ) δημιουργία Οργανισμού Ανάπτυξης & Ενίσχυσης της Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης με έδρα τη Θράκη.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονοματίζει την «απομόνωση, ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Βορείου Έβρου», όπως δήλωσε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας την άγνοιά του για τα προβλήματα και την καθημερινότητα των κατοίκων του Έβρου, εμείς μιλάμε και σχεδιάζουμε το μέλλον με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του brand name «Θράκη» σε προϊόντα και άλλες εξώστρεφες, αναπτυξιακές δράσεις. Αλλά και για την ανάδειξη της διασυνοριακότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, με παράλληλα μέτρα μείωσης φόρων σε καύσιμα, τρόφιμα, αγροεφόδια. Απέναντι στην υποβάθμιση και τη στασιμότητα που επιβάλλουν στον Έβρο, απέναντι στα αδιέξοδα με τα οποία «πνίγει» την ακριτική Ελλάδα, την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα το καθεστώς Μητσοτάκη, έχουμε χρέος να εργαστούμε από κοινού για να ξαναφέρουμε στον τόπο μας την ελπίδα και την προοπτική. Με σχέδιο, εμπιστοσύνη και όπλο την αλήθεια.

Για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Για δίκαιη ανάπτυξη, για τον Έβρο που μας αξίζει, για τη ζωή που μας πρέπει, για τη νέα γένια.