Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δάσος Δαδιάς

Την Κυριακή 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στη Δαδιά με σύνθημα «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς δεν θα περάσει!».

Άνθρωποι όλων τον ηλικιών με την παρουσία τους έστειλαν μήνυμα στις εταιρίες – «πράσινα αρπακτικά» που λιγουρεύονται το δάσος για να αβγατίσουν τα κέρδη τους, αλλά και στους κυβερνώντες, στις τοπικές αρχές Δήμων και Περιφέρειας, όποιοι κι αν είναι την επομένη των εκλογών, πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η εγκληματική πολιτική.

Η χθεσινή κινητοποίηση καθώς και το ψήφισμα δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων του νομού Έβρου που απαιτούν να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Εθνικό πάρκο Δάσους Δαδιάς αποτελούν πραγματικό εμπόδιο σε όποιους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Εκ μέρους των σωματείων που διοργάνωναν τη δράση τονίστηκε ότι πάρα τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων διότι η επίμαχη περιοχή ανήκει σε ζώνη που δεν επιτρέπεται η χρήση για αιολικό πάρκο, οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πάντα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτών. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει καλύτερη προστασία του Δάσους από την εγρήγορση και την έγκαιρη κινητοποίηση όλων των μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού.

Αναδείχτηκαν τα αιτήματα μπροστά και στην αντιπυρική περίοδο για αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά προληπτικά έργα, ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και φθηνό ρεύμα για όλο το λαό.

Με αφορμή την 1η Μάη οι διοργανωτές κάλεσαν στη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης στις 10:30 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο, ώστε μαζί με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον, να ενταθεί ο αγώνας για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για την προστασία της κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, για την ειρήνη στην περιοχή μακριά από τα πολεμικά σχέδια.

Οι συμμετέχοντες περπάτησαν στο Δάσος διανύοντας καταπράσινες αλλά  και καμένες εκτάσεις.

Ξεχωριστή ήταν η δράση για παιδιά όπου με σύνθημα: «Η φύση είναι το σπίτι μας, η φύση είμαστε εμείς και δε θα αφήσουμε κανένα να την καταστρέφει για τα κέρδη» συμμετείχαν παιδιά όλων των ηλικιών. Η δράση στόχευε στο να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση και τους οργανισμούς μέσα στο δασικό οικοσύστημα στη Δαδιά, να κατανοήσουν τη σημασία που έχει ο κάθε οργανισμός μέσα στο τροφικό πλέγμα και τον κύκλο της ζωής, να δουν με τα μάτια τους τι σημαίνει καταστροφή στη φύση, να δημιουργήσουν ομάδα που γνωρίζει και μελετά τη φύση για να μπορεί να την υπερασπίζεται.

Συμμετείχαν στην πεζοπορία, ως ομάδα, έχοντας σκοπό να βρουν το καθένα ένα φύλλο, ένα λουλούδι, μια πέτρα, ένα φτερό ή σαλιγκάρι, έναν καρπό και λίγο χώμα και να ηχογραφήσουν τους ήχους των οργανισμών.

Στο γυρισμό, τα παιδιά έγραψαν με τα υλικά που είχαν μαζέψει τη φράση: «Το σπίτι μας» και τα μελέτησαν με μεγεθυντικούς φακούς και φορητό στερεοσκόπιο, εξέφρασαν απορίες και συζήτησαν τα συμπεράσματά τους.