“Γαλάζιες Σημαίες” 2023: Με μόλις μία “Γαλάζια Σημαία” έμεινε ο Έβρος”

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με 617 βραβευμένες ακτές

Με 617 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Δυστυχώς ο δήμος Αλεξαδρούπολης βραβεύτηκε και φέτος μόνο για μία παραλία ενώ υπενθυμίζουμε πως μέχρι πριν δύο έτη είχε βραβευτεί για δύο παραλίες. Η παραλία που διατηρεί τη “Γαλάζια Σημαία” είναι η Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα οι υπόλοιποι δήμοι της Θράκης διέπρεψαν με την Ξάνθη να κερδίζει ακόμα μία σημαία για φέτος.

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Αναφορικά με τις γαλάζιες σημαίες σε όλη τη Θράκη η λίστα έχει ως εξής:

Π.Ε. ΕΒΡΟY
Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή, Μέση, Φανάρι/Camping, Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα

Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο, Λεύκιππος, Μάνδρα, Μυρωδάτο