Εβδομάδα… Παθών με ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα

«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι, ενόψει των εορτών

Παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια και τις φιέστες Μητσοτάκη περί ανάπτυξης στη χώρα και οικονομικής ανάτασης, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από το αφήγημα του Μαξίμου, ενώ οι καταναλωτές αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με διπλό κύμα ακρίβειας τις επόμενες ημέρες, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Στο επίκεντρο οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, γεγονός που θα επηρεάσει εκείνους που θα επιχειρήσουν να εκδράμουν για να περάσουν τις ημέρες των γιορτών σε χωριά κι εξοχικά, ενώ εξαιρετικά ψηλά στο πεδίο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και το πασχαλινό τραπέζι, με τις τελευταίες κινήσεις του υπουργού Ανάπτυξης να έχουν εξοργίσει κτηνοτρόφους και κρεοπώλες που ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά.

Πασχαλινή έξοδος με βενζίνη στα 2 ευρώ;
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής προειδοποίησε ότι η τιμή της αμόλυβδης θα επιστρέψει στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο για τις ημέρες των εορτών, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές με… γεμάτα ρεζερβουάρ. Το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας, μέχρι τέλος του Ιουνίου του 2023. Αν πάει έτσι, οπωσδήποτε. Όταν έχουμε 1.91-1.93 δε θα πάει στα νησιά; Όσοι θα φύγουν για διακοπές από Δευτέρα, θα πρέπει να φύγουν ‘γεμάτοι’, όχι με άδεια ρεζερβουάρ, πάνε στην Εθνική Οδό και μετά κάνουν παράπονα, Όχι μόνο για την τιμή όσο και για την ποιότητα στο καύσιμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζάγκα.

Επί ποδός πολέμου για τα αμνοερίφια – Ακριβότερο από πέρσι θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι του Πάσχα, αφού η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 13 με 14 ευρώ το κιλό.
Εξοργισμένοι, όμως, είναι οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι με τον Άδωνη Γεωργιάδη και την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει και τα αρνιά στο «καλάθι του Πάσχα», με τους προέδρους των ενώσεων και σωματείων να καταγγέλλουν κοροϊδία και απόπειρα δημιουργίας καρτέλ υπέρ των σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε ότι μέσα σε μια ημέρα η τιμή του αρνιού αυξήθηκε κατά 30 λεπτά, προειδοποιώντας ότι το Πάσχα η τιμή θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ.

Κλιμακώνοντας τις προειδοποιήσεις σημείωσε «η τιμή σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι 10,7-11 ευρώ το κιλό, για ελληνικό αρνί. Αυξήθηκε κατά 30 λεπτά, από τα 10,4 ευρώ. Πέρυσι πωλείτο 7,5-9,5 ευρώ. Το Πάσχα το αρνί στα σούπερ μάρκετ θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ και στα συνοικιακά καταστήματα στα κρεοπωλεία θα είναι στα 13-14 ευρώ και ένα ευρώ παραπάνω θα είναι το κατσίκι».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης θύμισε ότι «πέρυσι οι τιμές ήταν 12,8-13,8 ευρώ στο αρνί και το κατσίκι 13,5-14,5 ευρώ περίπου σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το κέρδος μας και να κρατήσουμε αυτές τις τιμές. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε».

Επισήμανε ότι «παρόλα αυτά, αυτό που έχουν δίκαιο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μιλήσει καθόλου με το υπουργείο Ανάπτυξης. Δουλειά τους είναι να μιλάνε με το υπουργείο που δυστυχώς δεν έχει μπει καθόλου στο παιχνίδι. Συνέχισε λέγοντας: «Κατ’αρχήν στην κοροϊδία. Σαν επαγγελματίες ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μας πειράζει τόσο πολύ ότι μπαίνει και το αρνί και το κατσίκι στα σούπερ μάρκετ όσο ότι η ίδια η κυβέρνηση στρέφει τον κόσμο να πάει να το αγοράσει από εκεί. Τον αντίπαλό μας τον ξέρουμε. Είμαστε επαγγελματίες. Αφήστε με λίγο, σας παρακαλώ» για να προσθέσει «πρώτον ο κόσμος δεν ξέρει τις ποιοτικές κατατάξεις. Το κάθε ένα έχει την τιμή του. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε τεχνικά να εξυπηρετήσουμε το καταναλωτικό κοινό. Έχει μείνει ένα αναπάντητο ερώτημα από το προηγούμενο Πάσχα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που τα έχετε γραμμένα – τα έχετε μπροστά σας εννοώ – είχαν μπει 82.064 ρουμάνικα αρνιά που πουλήθηκαν στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μας απάντησε κανένας που πουλήθηκαν».

Από κοντά και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος κατήγγειλε κυβερνητική προσπάθεια καρτέλ υπέρ των σούπερ μάρκετ και τόνισε «Δεν μιλάμε για “καλάθι”, εδώ μιλάμε για προσπάθεια της κυβέρνησης να χτιστεί καρτέλ υπέρ των σούπερ μάρκετ, εις βάρος κρεοπωλών και κτηνοτρόφων. Δεν είναι δικές μας δηλώσεις, είναι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη τρεις ημέρες νωρίτερα. Είναι σύσταση καρτέλ για εμάς, ψάχνουμε αν μπορεί να σταθεί νομικά μια καταγγελία, να προχωρήσουμε σε αγωγή, σε συνεννόηση με την Συνομοσπονδία Κρεοπωλών, σε κοινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη … Σήμερα, το κόστος παραγωγής για εμάς είναι κοντά στα 9 ευρώ. Πόσο να μπορώ να κατεβάσω εγώ την τιμή για να δώσω το αρνάκι ή το κατσικάκι στην αγορά;».

Συνεχίζοντας σε έντονο ύφος ανέφερε «και μάλιστα προσδιορίζει και την τιμή. Το μεγάλο κακό είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης την προσδιόρισε κοντά στα 10 ευρώ. Αν ο κ. Γεωργιάδης μπορεί και προσδιορίζει την τιμή στο αρνί, με ένα κόστος 10 ευρώ με πιέζει να το πουλήσω 5,5 ευρώ, γιατί δεν πηγαίνει και στις επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα να βάλει κι εκεί τιμή;» για να διαψεύσει ότι υπήρξε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους κτηνοτρόφους.

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Κατούνη, ο οποίος σχολίασε «τι είναι αυτά που κάνει ο κύριος Γεωργιάδης τελευταία ώρα; Τι είναι λαμπάδα ή τσουρέκι να το βάλουμε μέσα; Δηλαδή έχουμε αυξήσεις σε όλα τα είδη και στο κατσίκι δεν θα έχουμε. Για πολιτικούς προεκλογικούς λόγους συρρικνώνει τον κτηνοτρόφο, τον πρωτογενή τομέα ο κ. Άδωνης. Είναι άσχημο. Να ρωτήσω κάτι; Υπήρχε καλάθι στις ζωοτροφές, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στα πετρέλαια, στην ενέργεια, στα αναλώσιμα, στα φάρμακα; Δεν το σεβόμαστε αυτό; Πόσο ήθελε να ταΐσει πέρυσι τα ζώα του και πόσο θέλει φέτος;».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω ανακοίνωσης, υποστηρίζει ότι στο 89,95% των προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού» και προσθέτοντας ότι οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 23η εβδομάδα εφαρμογής του (5/4/2023 -11/42023), που αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» (περιλαμβάνει επιπλέον των υπόλοιπων προϊόντων, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά).

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 29/3/2023 η μέση τιμή ήταν στα 127.22 ευρώ και την τρέχουσα εβδομάδα 5/4/2023 διαμορφώθηκε στα 125.31 ευρώ καθώς οι μειώσεις τιμών αν και σε λιγότερα προϊόντα ήταν μεγαλύτερες των μικρών αυξήσεων.

Ταυτόχρονα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» και η τιμή του αρνιού ξεκινά από τα 9,78 ευρώ/κιλό και του κατσικιού από τα 9,90 ευρώ/κιλό, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών τις επόμενες μέρες.