Επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς από το δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων της ΠΕ Έβρου

Το δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (ΓΕΛ Τυχερού, Γυμνάσιο Τυχερού, ΓΕΛ Σαμοθράκης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και 2ο ΓΕΛ Ορεστιάδας) με την υποστήριξη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο “Η πρόληψη ως εργαλείο διαχείρισης προβλημάτων τάξης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας”.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει διάρκεια 15 ωρών και θα υλοποιείται σε επτά επιμορφωτικές συναντήσεις. Καλύπτει θεματικές που αφορούν την πρόληψη, τη διαχείριση και την καταπολέμηση προβλημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινή ζωή της σχολικής κοινότητας και τα οποία οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειριστούν, όπως η ενδοσχολική βία, η κακοποίηση ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, η ΔΕΠΥ στην εφηβεία, τα προβλήματα στη σχολική τάξη κ.α.

Πάνω από 200 εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει συμμετοχή και παρακολουθούν ήδη τις επιμέρους θεματικές ενότητες, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για τα προβλήματα που αναφύονται καθημερινά στα σχολεία αλλά και την επιθυμία τους να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους θα είναι σε θέση να τα προλάβουν ή να τα αντιμετωπίσουν.

Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δύο πρώτες επιμορφωτικές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 180 εκπαιδευτικοί. Η πρώτη στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο “Όταν τα πράγματα αγριεύουν στο σχολείο: Πρόληψη της ενδοσχολικής βίας” είχε ως εισηγητή τον κ.Θεολόγο Χατζηπέμου, Επίκουρο Καθηγητή ενώ η δεύτερη, στις 2 Φεβρουαρίου, είχε ως αντικείμενο τη “Διαχείριση εντός του σχολικού περιβάλλοντος των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων” με εισηγήτρια την κ.Κωνσταντίνα Σκλάβου, Επίκουρη Καθηγήτρια.

Θα ακολουθήσουν άλλες πέντε επιμορφώσεις -για τις οποίες το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι μεγάλο- που θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:

  • 10/2/2023 “Έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία” Εισηγήτρια: Παπαμιχαήλ Στέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια
  • 4/3/2023 “Η ΔΕΠ-Υ στην εφηβεία” Εισηγήτρια: Μανιαδάκη Κατερίνα, Καθηγήτρια
  • 6/3/2023, “Διαχείριση προβλημάτων τάξης” Εισηγήτρια: Παρασκευοπούλου-Κόλλια Ευφροσύνη-Άλκηστη, Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό
  • 29/3/2023, “Ανάπτυξη δεξιοτήτων Συναισθηματικής Νοημοσύνης” Εισηγήτρια: Βουλγαρίδου Μαρία, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.
  • 24/4/2023, “Έγκαιρη Παρέμβαση σε θέματα ψυχικής υγείας” Εισηγήτρια: Μαρτινάκη Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια

Με το πέρας του επιμορφωτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης και το υλικό των παρουσιάσεων.

Το δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους εισηγητές και τις εισηγήτριες του προγράμματος, όπως επίσης στους κ. Χάρη Ασημόπουλο και κ. Θεολόγο Χατζηπέμου, Πρόεδρο και Επίκουρο Καθηγητή αντίστοιχα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη στην οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος.