Επαναλειτουργεί το τελωνείο Καστανεών – Αντιδράσεις στον Έβρο

Αδικαιολόγητη η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την τοπική κοινωνία

Συνοριοφύλακες: «Οι ήρωες των Καστανεών ξεχάστηκαν εύκολα από την πολιτεία»

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις εκφράζουν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και ο δήμαρχος Ορεστιάδας

Η ξαφνική απόφαση της Κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο των Καστανεών από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Έβρου, καθώς μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχε η πληροφόρηση περί του αντίθετου. Διότι, μπορεί μεν να άνοιξαν όλα τα τελωνεία της χώρας σε 24ωρη βάση, με απόφαση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΦΕΚ, για το τελωνείο στις Καστανιές όμως υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες που οδήγησαν στο κλείσιμό του, εκτός από τα υγειονομικά δεδομένα. Η «σφράγισή» του ήρθε ως αποτέλεσμα των γεγονότων του περασμένου Μαρτίου, με την προσπάθεια εργαλειοποίησης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Σήμερα, λοιπόν,16 μήνες μετά, η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία του.
Ωστόσο, ισχύουν όλα τα προβλε-πόμενα όπως και στα υπόλοιπα τε-λωνεία της χώρας, δηλαδή επιτρέ-πεται η διέλευση μόνο Ευρωπαίων πολιτών ή συγκεκριμένων χωρών βάσει συμφωνιών. Δεν μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι επισκέπτες, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα δεν συμπεριλαμβά-νεται στη λίστα των κρατών από τα οποία δέχεται τουρίστες η χώρας μας, ωστόσο μπορούν να διέλθουν άτομα τουρκικής καταγωγής που διαθέτουν και ευρωπαϊκό διαβατήριο και φυσικά να πηγαινοέρχονται ελεύθερα οι Έλληνες πολίτες.

Βασίλης Μαυρίδης:
«Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί»

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης υπογράμμισε πως «αυτή τη χρονική στιγμή είναι μεγάλο λάθος το άνοιγμα του τελωνείου. Είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας αλλά όχι με τα έως τώρα “δεδομένα”!».
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς τους φορείς της περιοχής για αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο και με την ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας να μοιάζει ιδιαιτέρως δελεαστική. Επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των τοπικών βουλευτών και το τελωνείο να ξανακλείσει άμεσα.

Δημήτρης Πέτροβιτς: «Είχαμε ενημέρωση ότι δεν θα άνοιγε το Τελωνείο των Καστανεών»

Εύλογες οι αντιδράσεις“, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως ούτε ο ίδιος γνώριζε πως επρόκειτο να ανοίξει το τελωνείο Καστανεών. Από την άλλη, δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν άνοιξε ακόμα του Κυπρίνου. “Το μόνο που παραμένει κλειστό είναι το τελωνείο του Κυπρίνου και δεν γνωρίζω το γιατί” είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το ενδεχόμενο έλευσης Ελλήνων καταναλωτών στη γειτονική αγορά της Αδριανούπολης, “είμαστε οι επιλογές μας“, επισήμανε. Ο κ. Πέτροβιτς, εξέφρασε την έκπληξή του για την κυβερνητική απόφαση να επαναλειτουργήσει και το τελωνείο των Καστανεών. “Αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν πολλές φορές”, είπε. “Η ενημέρωση που είχαμε εμείς ήταν ότι δεν θα ανοίξει το τελωνείο των Καστανεών. Εντούτοις, τα πράγματα εντός της ημέρας της Παρασκευής άλλαξαν”. Αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά: “Όπως ξέρετε πάντοτε υπήρχε μία σοβαρή οικονομική επίπτωση στην αγορά του βορείου Έβρου εξαιτίας μεγάλης προσέλευσης καταναλωτών στη γείτονα χώρα, και αυτό είχε δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες στην τοπική αγορά. Όταν έκλεισε το τελωνείο είδαμε ότι η τοπική αγορά άρχισε να ανασυντάσσεται, παρά τα προβλήματα του κορονοϊού. Είναι πολύ λογικό να διατυπώνονται αντιδράσεις και μαζικές ανησυχίες”.

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Κερασάκι στην τούρτα το άνοιγμα του Τελωνείου στις Καστανιές»

Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση, καταρχήν των συνοριοφυλάκων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι ίδιοι ήταν στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων πριν από 16 μήνες, συνεχίζοντας με πολλές δυσκολίες τον άνισο αγώνα προστασίας των συνόρων μας μέχρι και σήμερα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, «πριν περίπου ενάμιση χρόνο γίναμε πρωταγωνιστές και μάρτυρες μιας καθοδηγούμενης από την γείτονα χώρα μαζικής εισβολής. Τα καταφέραμε όλοι μας καθώς γίναμε μια μεγάλη γροθιά και κερδίσαμε την μάχη για την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Ο υβριδικός πόλεμος όμως συνεχίζεται, όταν επιθυμούν οι “γείτονες” μας να ανοίξουν την κάνουλα, οι ροές είναι συνεχόμενες και δυστυχώς, αν και με πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε τα σύνορα μας, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ικανοποιητικά. Βήματα για την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας έγιναν και γίνονται, ναι μεν αργά, αλλά σταθερά. Το έπος των Καστανεών τελείωσε με πολλά χειροκροτήματα, με “χτυπήματα” στην πλάτη και στο τέλος με ευχαριστήρια μηνύματα.. Και μετά;;; μετά ξεκίνησαν τα άλλα “χτυπήματα” για τον τόπο μας, βλέπε επικείμενη επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακιου και το κερασάκι στην τούρτα το άνοιγμα του Τελωνείου στις Καστανιες. Εκεί που τα χημικά, οι πέτρες οι συνεχόμενες προκλήσεις ήταν καθημερινές για πολλές εβδομάδες. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά όλα ξεχνιούνται.. Και αναρωτιέμαι: τελικά ο Έβρος πέφτει;; τελικά ο Έβρος είναι ψηλά;;» ενώ θέτει και μία ακόμη παράμετρο, αυτή της ενίσχυσης της τοπικής μας αγοράς: «Ας γίνουμε και πάλι μια γροθιά και ας στηρίξουμε την τοπική αγορά. Το κατάστημα ένδυσης, το κατάστημα εστίασης όλα τα καταστήματα των δικών μας ανθρώπων. Τώρα μας χρειάζονται αυτοί και πρέπει να τους ενισχύσουμε. Πολλοί από εμάς και βάζω και μένα έχουμε κάνει στο παρελθόν τα ψώνια μας στην “γείτονα” χώρα.. Τώρα απλά με τα γεγονότα του Μαρτίου, με τις συλλήψεις των στρατιωτικών με τις καθημερινές κατά διαστήματα προκλήσεις, απλά, μόνο στην σκέψη, ντρέπομαι».

Παναγιώτης Χαρέλας: «Πίεσαν οι Τούρκοι για το άνοιγμα του τελωνείου;»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας: «Η αλήθεια είναι πως πάντα εκτιμούσα ότι οι Καστανιές θα ξανανοίξουν. Δεν περίμενα όμως τόσο σύντομα. Μέσα σε 16 μήνες από εκείνες τις δύσκολες μέρες για την Χώρα που λίγο έλειψε να χάσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια από τα σχέδια των Τούρκων. Αλλά ακόμη και αν έτσι έπρεπε να γίνει, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως η Τουρκία δεν συνετίστηκε αφού συνεχίζει, σχεδόν αθόρυβα, να βοηθά τα κυκλώματα να στέλνουν μετανάστες στα σύνορα μας στον Έβρο. Ίσως βέβαια οι Τούρκοι πίεσαν για να τονώσουμε ως Έλληνες την αγορά της Ανδριανούπολης, ίσως όμως και μέσω των Γερμανών να ασκήθηκε πίεση για το άνοιγμα των Καστανιών για τους Τούρκους μετανάστες της Γερμανίας για την διέλευση τους προς την Τουρκία. Και ας μην επιτρέπεται προς το παρόν η είσοδος Τούρκων υπηκόων. Και αυτό, αθόρυβα θα γίνει σε λίγο. Τι ήταν λοιπόν το τόσο δυνατότερο από όσα συνέβησαν τον Μάρτιο του 2020 και μας οδήγησαν να παραμερίσουμε τα οδοφράγματα από τα σύνορα μας τόσο σύντομα ; Πάντως σίγουρα όχι η Τουρκία που συνετίστηκε.
Όλα αυτά βέβαια, σε μια εποχή που οι ήρωες των Καστανιών ξεχάστηκαν εύκολα από την πολιτεία και θα τους ξαναθυμηθούμε στο μέλλον σε άλλες απειλές των Τούρκων. Και μετά άλλο ένα SMS ευχαριστηρίων, θα είναι πάλι αρκετό».