Έκρηξη της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά ενόψει εορτών

Νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές και με μεγαλύτερη ένταση κυκλοφορούν φέτος οι παιδικές ιώσεις, που προσβάλλουν το αναπνευστικό και ήδη, όπως αναφέρουν παιδίατροι, ο ιός της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Η ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα ιώσεων είναι έκδηλη και εκτιμάται πως θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν κανονικά η αύξηση των λοιμώξεων σε παιδιών καταγράφονταν κυρίως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει εμφανής. Η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία παιδιών με γρίπη και βρογχιολίτιδα έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ πολλά έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν, όμως η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το περασμένο Σάββατο η αναμονή για εξέταση έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες, ενώ την Κυριακή περισσότερα από εκατό παιδιά με πυρετό περίμεναν να εξεταστούν. Οι πληροφορίες λένε πως η αυξημένη προσέλευση παιδιών συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες στα παιδιατρικά τμήματα και όπως σημειώνεται, γονείς προσέρχονται στα επείγοντα ακόμη κι αν τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, υπό το φόβο υποτροπής.

Γιατί έχουμε αύξηση των ιώσεων

Η εμφάνιση των παιδικών ιώσεων νωρίτερα από το αναμενόμενο αποδίδεται κατά βάση στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών μετά από δύο χρόνια προστατευτικών μέτρων λόγω του κορονοϊού (κυρίως με τη χρήση μάσκας), αλλά και στη μεγαλύτερη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιώσεων για τον ίδιο λόγο.Την ίδια ώρα, οι ιώσεις ακολουθούν τη μορφή “αλυσίδας”, με τα παιδιά που συνήθως μολύνονται στο σχολικό περιβάλλον, να κολλούν στη συνέχεια τους γονείς τους.

Εκτός από την εποχική γρίπη, τα περιστατικά RSV (συγκυτιακός ιός) είναι πολλαπλάσια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ οι γονείς έχουν θορυβηθεί και από την έξαρση των μολύνσεων από στρεπτόκοκκο. Στον αντίποδα, καθώς γίνονται τεστ στην προσέλευση στα παιδιατρικά νοσοκομεία, τα περιστατικά κορονοϊού στα παιδιά είναι εμφανώς λιγότερα.

Τα συμπτώματα

Σημειώνεται πως η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους. Τα πρώιμα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουνσυνήθως καταρροή, μείωση της όρεξης και βήχα, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι κοινά με αυτά της λοίμωξης από κάποιον ιό της γρίπης, όμως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή εάν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια επιμένουν.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν πονόλαιμο μαζί με πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμο που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες, υψηλός πυρετό (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, πονόλαιμο μαζί με εξάνθημα και αναπνευστικά προβλήματα.