Δήμος Ορεστιάδας: Δημιουργήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο Νέων

Ανακηρύχθηκε το 2023 ως έτος εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας

Ορίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η πενταμελής Οργανωτική Επιτροπή

Η δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και η ανακήρυξη του 2023 ως έτους εορτασμού για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, ήταν δύο από τα 15 θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας την περασμένη Τρίτη 31 Μαΐου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν ομόφωνα στην ανακήρυξη του επετειακού έτους 2023 αλλά και τη σύσταση πενταμελούς Οργανωτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων και το συντονισμό όλων των δράσεων του εορτασμού. Στη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, όμως, προέκυψαν αντιδράσεις και το θέμα υπερψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης της Μ. Γκουγκουσκίδου. Οι τρεις υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν αιτιολογώντας πως το Συμβούλιο Νέων είναι κάτι που δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν, αφού δεν λειτουργεί παρά για κάποιες εθελοντικές δράσεις ή αποτελεί «φυτώριο» νέων δημοτικών συμβούλων ή ως μέσο «χειραγώγησης» των νέων.

Κάλεσμα του Δήμου Ορεστιάδας προς τους νέους 17-30 ετών


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας στην συνεδρίαση της 31/05/2022 αποφάσισε τη δημιουργία «Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας» το οποίο θα αποτελεί ένα άτυπο θεσμικό όργανο του Δήμου Ορεστιάδας, που θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους 17 έως 30 ετών που ζουν, εργάζονται και φοιτούν στην περιοχή να εκφράζονται, να διατυπώνουν τις ιδέες και τις απόψεις τους για τα ζητήματα που αφορούν τη γενιά τους, την κοινωνία, τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που βιώνουν στην πόλη που ζουν με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Νέων.
Θα συνεργάζεται με το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας καθώς θα συμμετέχει συμβουλευτικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού δράσεων σε τομείς πολιτισμού , πληροφόρησης και διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.
Σύμφωνα με το Σχέδιο του Κανονισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων:

  1. Προϋπόθεση για τα αιτούντα πρόσωπα, είναι το ηλικιακό όριο μεταξύ 17-30 ετών και η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατοικούν στο Δήμο Ορεστιάδας.
  2. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων για τους Νέους Δημοτικούς Συμβούλους είναι τριάντα τρία άτομα, όσες και οι θέσεις των Συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας και έως δέκα αναπληρωματικές θέσεις Νέων Δημοτικών Συμβούλων.
  3. Η επιλογή των Νέων θα γίνει με τη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η μέρα και η ώρα της οποίας θα ανακοινωθεί εγκαίρως προς τους υποψήφιους και το ευρύ κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο.
  4. Όταν κλείσουν οι αιτήσεις, την επεξεργασία τους και την προετοιμασία των κληρωτίδων αναλαμβάνει ο Δήμος Ορεστιάδας.
  5. Η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας, θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.
    Για όλους του παραπάνω λόγους, καλούμε τους Νέους και Νέες ηλικίας 17-30 ετών, που κατοικούν στο Δήμο Ορεστιάδας από 01/06/2022 έως 30/06/2022 να συμπληρώσουν και να στείλουν την αίτηση που ακολουθεί, στο email: [email protected] και να διεκδικήσουν μια θέση Νέου Δημοτικού Συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας.
    Για πληροφορίες, διευκρινήσεις ή βοήθεια στην συμπλήρωση της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Δήμο Ορεστιάδας στα τηλέφωνα: 2552350305, 2552350300, 2552350301.

Η Οργανωτική Επιτροπή για τα 100χρονα


Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρί-δης πρότεινε τα πέντε πρόσωπα που θα αποτελέσουν την Οργανω-τική Επιτροπή για τον εορτασμό της 100ετίας της νεότερης πόλης της Ελλάδας. Το σκεπτικό και τις προτάσεις του αποδέχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι ορίστηκε η Επιτροπή που αποτελείται από τους:
Πρόεδρος, η Ζήνα Ζάχαρη, δημοτική σύμβουλος από την παράταξη του κ. Μαυρίδη. Μέλη: Γιώργος Καλφόπουλος, εκπρόσωπος της μειοψηφίας, π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Αθανάσιος Λυμπερίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα» και Γιάννης Σιωπίδης, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης.