Δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ στην Ορεστιάδα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της περιοχής μας έρχεται να ικανοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας με τη διάταξη του νομοσχεδίου, που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, η οποία προβλέπει την ένταξη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ορεστιάδας, με έδρα την Ορεστιάδα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπενθυμίζεται πως  η σύσταση παραρτήματος, η ενίσχυση της εν λόγω υπηρεσίας και η επέκταση της στον Βόρειο Έβρο ήταν  μία δέσμευση προς τους εργαζόμενους της Υπουργού Έφης Αχτσιόγλου κατά την περιοδεία της στον νομό μας, η οποία υλοποιείται και έρχεται να επιβεβαιώσει πως κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνολική πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 24 του εν λόγω νομοσχεδίου, εκτός από τη δημιουργία νέων Τμημάτων (Ορεστιάδα και Γρεβενά) επεκτείνει και την  αρμοδιότητά του Τμήματος Επιθεώρησης Αλεξανδρούπολης και στο νησί της Σαμοθράκης, καθώς και η αρμοδιότητα του Τμήματος Επιθεώρησης της Ορεστιάδας εκτείνεται στα όρια των Δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου.

Στο πλαίσιο της συνολικής ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με το παρόν νομοσχέδιο  ενδυναμώνουμε οργανωτικά το Σώμα για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Εκτός αυτού θωρακίζονται οι Επιθεωρητές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απέναντι σε περιστατικά επιθέσεων και άλλων κακόβουλων πρακτικών μέσω της θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των Επιθεωρητών Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση με μια σειρά πρωτοβουλίες,- η ενίσχυσή του  ΣΕΠΕ με ανθρώπινο δυναμικό, η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος και η επέκταση του Μητρώου Παραβατικότητας, οι στοχευμένοι έλεγχοι στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, η αναβάθμιση υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών, ο συντονισμός και η κοινή δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και η ίδρυση ειδικού τμήματος Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας– πέτυχε και μείωσε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Τονίζεται επίσης ότι για πρώτη φορά: μπαίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας με την εφαρμογή μέτρων σε όσες επιχειρήσεις απολάμβαναν συστηματικά ασυλία, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, οι νόμοι για τις υπερωρίες ενεργοποιούνται και οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τον εξαναγκασμό σε εικονικές, οικειοθελείς αποχωρήσεις από τη δουλειά τους.

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων της περιοχής μας ήταν η δημιουργία παραρτήματος ΣΕΠΕ στην Ορεστιάδα, αίτημα που υλοποιείται με την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Προτεραιότητα για μας και κεντρικός μας στόχος είναι η προστασία και στήριξη των εργαζόμενων, η ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και η εύρυθμη και υγιής λειτουργία των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας. Προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία“, αναφέρει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.