Διακόπηκε για τις 10 Μαρτίου η δίκη της Ελένης Τοπαλούδη

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα ξεκίνησε και διακόπηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης, η δίκη σε δεύτερο βαθμό της άγριας της δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η άτυχη φοιτήτρια βιάστηκε και δολοφονήθηκε το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Η σορός της είχε βρεθεί στις 28 Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στον βραχώδη όρμο «Φώκια» στους Πεύκους. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ιατροδικαστών η νεαρή κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή πριν την πετάξουν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση εκφωνήθηκε και το δικαστήριο προχώρησε στην κλήρωση των ενόρκων με παρόντα στο εδώλιο μόνο τον έναν κατηγορούμενο, τον ελληνικής καταγωγής, και απόντα τον συγκατηγορούμενο του αλβανικής καταγωγής.

Η υπεράσπιση του Αλβανού κατηγορούμενου ζήτησε διακοπή της δίκης καθώς ο ένας συνήγορος του διορίστηκε πρόσφατα από τον 22χρονο και είπε πως θέλει χρόνο για να μελετήσει την δικογραφία, κάτι που προκάλεσε ένταση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου, και έδωσε επόμενη δικάσιμο στις 10 Μαρτίου.

Η συγκεκριμένα απόφαση προκάλεσε μεγάλη ένταση στους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη που οργισμένοι φώναζαν πως οι κατηγορούμενοι τους εμπαίζουν.

Η μητέρα της Ελένης, Κούλα Τοπαλούδη, φώναζε ότι με την τακτική της υπεράσπισης οι ίδιοι ταλαιπωρούνται καθώς πρέπει να πραγματοποιούν συνεχή ταξίδια από το Διδυμότειχο στην πρωτεύουσα.

Ο πατέρας της Ελένης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ζήτησε να ισόβια να εκτίονται στο ακέραιο. Όπως είπε, η οικογένεια αγωνίζεται για όλες τις κοπέλες που έχουν χάσει άδικα τη ζωής τους, της Καρολάιν, της Γαρυφαλλιάς, της Δώρας. “Εύχομαι να μην υπάρξει κανένα άλλο κορίτσι που να βιασθεί και να δολοφονηθεί έτσι αποτρόπαια. Ζητάμε να μη μειωθεί η ποινή και τα ισόβια να εκτίονται στο ακέραιο. Όλοι αυτοί επικαλούνται διάφορα ψευτοδικαιολογητικά για να μειώσουν τις ποινές τους. Να σταματήσει αυτό για να μη δικαιούνται να βγαίνουν έξω μετά από κάποια χρόνια και να κάνουν τα ίδια ενδεχομένως”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι «θα πρέπει να αποφασίσουν, επιτέλους, να βάλουν τον όρο γυναικοκτονία στον ποινικό μας κώδικα. Να μπει και ο όρος “οικογενειοκτονία γιατί έχουν δολοφονήσει την οικογένεια μας. Πρέπει κάποιοι να μας ακούσουν. Προσπαθούμε να κάνουμε μία ασφαλέστερη κοινωνία”.

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό της οικογένειας της Ελένης, βρέθηκε η Άννα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο, αλλά και η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου συγκεντρώθηκαν δεκάδες μέλη γυναικείων οργανώσεων για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στην οικογένεια. Σε πανό που είχαν αναρτήσει επαναλαμβάνουν το αίτημα τους να ταυτοποιηθεί ως ειδικό αδίκημα η γυναικοκτονία.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ