Δεύτερες εκλογές:Με ενισχυμένη αναλογική οι εκλογές στις 25 Ιουνίου

Η χώρα οδεύει σε δεύτερες εκλογές, εφόσον η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές είναι η 25η Ιουνίου.

Κατά τις δεύτερες εκλογές οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκ νέου το κόμμα που προτιμούν. Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως οι δεύτερες εκλογές, θα διεξαχθούν με λίστα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να βάλουν σταυρό σε κάποιον υποψήφιο. Ρίχνεις μόνο ψηφοδέλτιο κόμματος.

Συνηθίζεται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και όχι με απλή αναλογική, όπως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο που θα ισχύσει για δεύτερες εκλογές 2023, αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Οι 20 έδρες πάνε στους επικρατείας.

Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα που εννοείται ότι θα αφαιρείται από τα υπόλοιπα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων κάτι που η ΝΔ επιδιώκει να εξασφαλίσει.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή