Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο όσοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό και έκαναν τη βόλτα τους στο λιμάνι, καθώς διαπιστώσαν ότι ανάμεσα στις βάρκες και την προβλήτα, την εμφάνισή τους έκαναν χιλιάδες ψάρια. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για κεφαλόπουλα μέσης ηλικίας, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών , συνηθίζουν να προχωρούν σε τέτοιους είδους συγκεντρώσεις μεγάλων πληθυσμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπευθύνου της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dive in Action, Δημήτρη Καμπανού, στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στα βορειοανατολικά νερά βρίσκονται οι εκβολές της Μαύρης Θάλασσας που εισέρχονται στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα η αλατότητα των νερών είναι μικρή. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργεί κάποια πλαγκτονική μεγέθυνση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρεύματα.

Συγκεκριμένα οι κέφαλοι:

  • συνηθίζουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και ο καιρός. πιθανότερη εξήγηση είναι πως προτιμούν την επιφάνεια γιατί οξυγόνωση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη»
  • λατρεύει τα λύματα – Θερμοκρασίες και νερό παίζουν το ρόλο τους
  • κινούνται όπου βρίσκουν θερμοκρασίες που τους βοηθούν και αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν αυξηθεί από έναν έως δύο βαθμούς.
  • λατρεύει τα λύματα, οπότε το χειρότερο σενάριο είναι να έχει σπάσει κάποιος αγωγός ή να υπάρχει κάποιος βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα ιχθυοτροφίου. Να υπάρχει δηλαδή ένας υπερτροφισμός που τα μάζεψε όλα εκεί»