Αποκλεισμό ακόμα και άριστων μαθητών σε σχολές πρώτης επιλογής με το σύστημα εισαγωγής Κεραμέως

Πολλαπλά προβλήματα και αποκλεισμούς, ακόμα και σε άριστους μαθητές, δημιουργεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και την ενσωμάτωση των ειδικών μαθημάτων στον υπολογισμό των μορίων.

Ακολουθεί η επιστολή μίας μητέρας μαθητών από τον Έβρο, που περιγράφει τον πιθανό αποκλεισμό μαθητών από τις πρώτες τους επιλογές, όπως η Σχολή Αρχιτεκτονικής, παρά τον υψηλό αριθμό μορίων και των υψηλών επιδόσεων, λόγω του νέου συστήματος.

Είμαι μητέρα διδύμων που έδωσαν φέτος πανελλήνιες και είχα τη χαρά να τα δω και τα δυο να αριστεύουν, μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αυτά ως τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, καθότι η κόρη μου είχε το όνειρο από μικρή να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική. Οι επιδόσεις της ήταν 18.1 στο γραμμικό και 12.47 στο ελεύθερο. Μετά τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των παιδιών βλέπουμε ότι οι ΕΒΕ στα δύο μαθήματα μπορεί να κυμανθούν από 13.5-15.5!  

Κατόπιν αυτού συνειδητοποιούμε ότι στα ειδικά μαθήματα, η ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής) δεν συμψηφίζεται , σε αντίθεση με τα τέσσερα κανονικά μαθήματα που δίνουν οι υποψήφιοι. Καταλαβαίνουμε με έναν πρόχειρο υπολογισμό ότι, πιθανότατα η ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο είναι αρκετά μεγαλύτερη από την επίδοση της κόρης μου. Οι περισσότερες σχολές έχουν ως συντελεστή το 1 ή το 0.90 που μάλλον κι αυτό για μας δεν είναι αρκετό.  

Αφού κάνουμε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς συμπεραίνουμε ότι η κόρη μου θα διεκδικήσει μία θέση αποκλειστικά και μόνο στην Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων αφού μόνο αυτή έχει συντελεστή στο ειδικό μάθημα 0.8. Όλα αυτά έχοντας συγκεντρώσει 20.795 μόρια!!! Αν κατοχυρώσει μία θέση εκεί, κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει μετεγγραφή λόγω του αδερφού της, που με βάση τα μόριά του εισάγεται στο ΕΜΠ ή στο ΑΠΘ. Έτσι η κόρη μου θα παίρνει μετεγγραφή χάρη στον αδερφό της  σε ένα τμήμα, από του οποίου τη βάση θα έχει σαφώς περισσότερα μόρια.

Σας ρωτώ λοιπόν κ. Κεραμέως τι θεωρείτε άριστο; Και με ποια λογική οι ΕΒΕ συμψηφίζονται στα κανονικά μαθήματα, ενώ στα ειδικά όχι; Και τι απαιτήσεις πρέπει να έχετε για ένα μάθημα που δεν διδάσκεται στα περισσότερα Λύκεια και οι οικογένειες των παιδιών που ενδιαφέρονται, πρέπει να πληρώσουν αδρά δασκάλους εκτός σχολείου για να προετοιμαστούν, έχοντας μάλιστα σήμερα περάσει μιάμιση χρονιά με καραντίνες, που έκαναν σαφώς πιο δύσκολη ή και αδύνατη την πρόσβαση στα μαθήματα;

Παραδοσιακά εδώ και 20 ίσως και πλέον χρόνια, ίσχυε η βάση του δέκα ως περιορισμός για κάθε ειδικό μάθημα ξεχωριστά για να εισαχθείς στην Αρχιτεκτονική, αλλά μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό. Σκέφτομαι πόσα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα στο ένα ή και στο άλλο  μάθημα σε σχέση με την ΕΒΕ.  Ακόμη αναρωτιέμαι με ποια λογική έθεσε ως προαπαιτούμενο το ΔΠΘ τον συντελεστή 1.1, αφού μάλλον θα το οδηγήσει σε μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ψηφίζονται αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και εφαρμόζονται την ίδια χρονιά. Οι συντελεστές που επέλεξαν οι σχολές για την ΕΒΕ έγιναν γνωστοί τον Μάιο! Και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ ποια μπορεί να είναι η σκοπιμότητα σε όλο αυτό και αν ήταν στοχευμένο. Ιδιαιτέρως ύστερα από την εξίσωση των πτυχίων Αρχιτεκτονικής των κολεγίων μ’ αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Τι επιδιώκετε κ. Κεραμέως για τις Αρχιτεκτονικές; Να μείνουν χωρίς εισακτέους και να κλείσουν; Κι όλο αυτό προς όφελος ποιων; Ποιους εξυπηρετείτε;

 Πάντως σίγουρα καθόλου δεν είναι όλο αυτό προς όφελος των παιδιών μας. Προσωπικά μετατρέψατε έναν άθλο, μια επιτυχία ζωής σε κόλαση, από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε τι πρόκειται να συμβεί. Και πιστέψτε με, είναι πολλά τα παιδιά που θα πάρουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη απογοήτευση, όταν θα επιλέγουν ένα τμήμα στο μηχανογραφικό τους και αυτό θα το απορρίπτει.

Λυπάμαι γιατί δημιουργείτε στην Παιδεία ένα περιβάλλον τιμωρητικό και ανάλγητο, που πραγματικά έτσι ποτέ δεν αποδίδει. Αλλά μάλλον αυτό δεν σας ενδιαφέρει καθόλου.

 Δ.Σ.