Αποκαλυπτήρια μνημείου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως στην Ορεστιάδα

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Αδριανουπόλεως.

Ο Σεβασμιότατος προσκεκλημένος του εδρεύοντος από το 2018 στην Ορεστιάδα Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως παρέστη στα αποκαλυπτήρια αναθηματικού μνημείου στον αύλειο χώρο του κτιρίου, όπου φιλοξενείται του αρχείο του Φ.Σ.Α., επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 ετών από της ιδρύσεώς του.

Μετά τα αποκαλυπτήρια ο Σεβασμιότατος τέλεσε Τρισάγιο εις μνημόσυνον των μακαρία τη λήξει ιδρυτών, δωρητών, συνδρομητών, αρωγών, ευεργετών και κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου. Ο Σεβασμιότατος στη σύντομη προσλαλιά του εξήρε την προσφορά του Συλλόγου στην παιδεία και στον πολιτισμό. .

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητής Δημήτριος Κιηγμάς, που ήταν και ο κύριος ομιλητής.

Το μνημείο αυτό θα θυμίζει παράλληλα την αξία της αλληλεγγύης των μελών μιας κοινότητας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και συνοχής, καθώς η συνέχεια της λειτουργίας του ΦΣΑ στη Θεσσαλονίκη μετά το 1923 ήταν αυτή που συσπείρωσε τους πρόσφυγες εκεί Αδριανουπολίτες, τους πρόσφερε την ασφάλεια της μεταφυτευμένης μεν αλλά οικείας κοινότητας και αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη πρόοδό τους. Θα θυμίζει και τη δύναμη της ομόνοιας, της μεθοδικότητας αλλά και της επιμονής, αφού με αυτές τις αρετές εμφορούμενοι οι κάτοικοι αυτής της ακριτικής νεοτευχθείσας μεν αλλά με την τεράστια αδριανουπολίτικη κληρονομιά πόλης, κατάφεραν, πριν από 10 χρόνια, να μεταφέρουν ή ορθότερα να επαναφέρουν τη Βιβλιοθήκη αρχικά και –το σημαντικότερο- την έδρα του σπουδαίου αυτού Συλλόγου από το 2018, εδώ, δίπλα στην αρχική του κοιτίδα.

Το μνημείο είναι επενδυμένο με πλάκες άσπρου εύθραυστου μάρμαρου, για να θυμίζει τις φωτεινές αξίες – θεμέλια της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού που ο Σύλλογος υπηρέτησε και υπηρετεί και οι οποίες όμως είναι ευαίσθητες και έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας. Στον κύριο κορμό είναι επενδυμένο με σκληρό μαύρο αλλά χρυσαφίζοντα γρανίτη, σύμβολο της αντοχής του ιδίου του Συλλόγου και των ευγενών σκοπών του στον χρόνο.Στο κεντρικό σημείο δεσπόζει η σκαλισμένη -άσπρη κι αυτή- μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναπαριστάται με γραμμικό τρόπο η σύγχρονη σφραγίδα του Συλλόγου. Στο κέντρο της βρίσκεται το κτίριο/ σύμβολό του, στεφανωμένο περιμετρικά με δάφνες. Πάνω του χαραγμένη η νέα έδρα του Συλλόγου, η Νέα Ορεστιάδα και κάτω η χρονολογία ίδρυσης: 1872. Συνδέεται έτσι το παρόν το Συλλόγου με το παρελθόν. Κάτω από τη σφραγίδα αποτυπώνεται από τη μια ο βασικός χορηγός της κατασκευής: ο Δήμος Ορεστιάδας και από την άλλη η ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2022, η ημερομηνία δηλαδή συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης και μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως καθώς και πλήθος κόσμου.

γ

φ

φ